Föreningen Akut Neurologi i Sverige (på engelska Acute Neurology in Sweden) är en sammanslutning för dem inom sjukvården som har intresse av akut neurologi. Till medlem kan även antagas forskare eller andra intresserade yrkesutövare. ANS är inte en patientorganisation. ANS kan vara medlem i andra nationella och internationella organisationer.
Varmt välkommen att söka medlemskap
i ANS! Medlemsavgiften är för närvarande 300 kr och erläggs som engångssumma som ger rätt till livslångt medlemskap.
Föreningens gironummer:
PlusGiro: 638296-4
BankGiro: 854-2789
Uppge ditt namn som information till betalningsmottagaren.
Anmäl gärna önskemål om medlemskap till:
styrelsen[at]akutneurologi.org
OM ANS
Föreningens syfte
Att verka för tydliggörande av vårdinnehåll och organisations-behov för neurologiska diagnosgrupper. ANS skall vara en given förening att vara medlem i för akutintresserade neurologer / neurospecialiteter. Vårt mål är att sprida kunskap i akut neurologi, erbjuda utbildning, ett kontaktnät, samt verka för socialt givande aktiviteter för medlemmarna.
ANS skall verka för en hög kunskapsnivå inom akut neurologiskt omhändertagande, i syfte att minimera diagnostiska misstag, tillvarata behandlingsmöjligheter för den enskilde patienten samt förbättra logistik och samarbete över organisations- och specialitetsgränser - utifrån de akuta neuropatienternas behov.
Konkreta verksamhetsområden
- Utbildning för alla nivåer.
- Möten med fokus på akut neurologi samt neurologiskt
konsultarbete inom intensivvården och andra sjukhusspecialiteter.
- Vara remissinstans för sjukvårdsfrågor som berör den
akuta neurologin.
- Främja akutinriktad FOU inom neurovetenskap.
- Eventuell ackreditering.
- Samverkan med relevanta internationella organisationer (såsom European Stroke Organisation och Neurocritical Care Society) och förmedling till våra medlemmar av information från dessa.
ANS styrelse
Ovan från vänster:
Mikael Jerndal (Göteborg) – Ordförande
Linda Säll (Stockholm) – Vice Ordförande
Stefan Olsson-Hau (Malmö) – Kassör
Felix Andler (Karlstad) – Sekreterare
Annika Nordanstig (Göteborg) – Ledamot
Konstantinos Kostulas (Stockholm) – Ledamot
Johan Virhammar (Uppsala) – Ledamot
Kristin Hellfeldt (Örebro) – Ledamot
Olof Gråhamn (Malmö) – Ledamot
Johan Birnefeld (Umeå) - Ledamot
Boris Keselman (Stockholm) - Ledamot
Petrea Frid (Malmö) – revisor
Årshjul över styrelsens arbete
Historia
År 2006 hölls "Strategiskt möte för svensk neurologi" på Arlanda (arrangerat av Lars-Olof Ronnevi, aktuell klinikchef på Neurologiska kliniken, Karolinska Sjukhuset) där neurologiprofessorer och klinikchefer från de svenska fakulteten och sjukhusen deltog. Här identifierades behovet för Svenska Neurologföreningen av att synliggöra neurologi i den svenska sjukvårdsdebatten. Som ett led i utvecklingen av svensk akutneurologi presenterades ANS som ett initiativ för att möta förändringen av sjukvården i stort och de medicinska framstegen inom neurologi i synnerhet.
Akut Neurologi i Sverige (ANS) startades då i form av ett nätverk genom vilket vi arrangerade möten på temat akut neurologi 2007 i Malmö, 2008 i Göteborg och i maj 2011 i Stockholm. Dr Christine Kremer i Malmö har arrangerat kurser i transkraniellt ultraljud och kunde annonsera och värva deltagare genom ANS epostlista. I samband med ANS-mötet i Stockholm i maj 2011 övergick vi från att vara ett cybernätverk till att bli en riktig förening med styrelse.
European Stroke Organisation - ESO
ANS har som första svenska professionella sällskap blivit upptaget som "organisational member" i ESO. Alla medlemmar i ANS erhåller därigenom rabatt på personligt medlemskap i ESO (ordinarie årsavgift 100E, ANS-rabatterat 50E) . Personligt ESO-medlemskap ger i sin tur 130E rabatt på konferensavgiften till European Stroke Organisation Conference.
ANS får därutöver som förening rösträtt på ESO:s årliga stämma (i samband med ESOC) och i val till förtroendeposter. Ett 30-tal nordiska och europeiska professionalla sällskap är sedan tidigare medlemmar i ESO, däribland Neurologiska Föreningen i Finland, Norsk Forening for Hjerneslagsykdommer, och Dansk Selskab for Apoplexi.
En utförlig presentation av vad ESO är och gör finns på http://www.eso-stroke.org. Utöver den stora årliga internationella kongressen, anordnar ESO en sommarskola, en vinterskola (båda av yppersta klass, rekommenderas för ST-läkare som ekvivalent till SK-kurs), ett extensivt Masters-program, utarbetar europeiska strokeriktlinjer, deltar i anordnandet av ESO-Karolinska Stroke Update-konferensen i Stockholm och mycket mer.
Neurocritical Care Society - NCS
NCS är en internationell organisation med inriktning
på neurointensivvård och akut neurologi . Nationella
föreningar har nu möjlighet att kostnadsfritt kunna knytas
till NCS, därigenom snabbt få status som seriös organisation
på den betydligt mindre hemmaplanen samt få tillgång till omfattande medicinsk information om akut neurologi och fortlöpande nyheter. På det här sättet förses ANS med
innehåll, en naturlig hemsida att gå in på och länka till
som medlemsorganisation i NCS. ANS styrelse verkar
för att bli anslutna till NCS.
ANS forne ordförande Marco Brizzi är ledamot i NCS internationella kommité, vars syfte är att främja global utveckling av akut neurologi. NCS ger ut en egen tidskrift, NEUROCRITICAL CARE.
Se gärna deras hemsida http://www.neurocriticalcare.org
I juninumret av NCS Currents 2011 finns bl a ett reportage om akut neurologi i Sverige (sidorna 14-15 samt omnämnt i editorial), författat av Marco Brizzi och Bengt Nellgård. Tidskriften finns i två format på denna länk.
Gruppfoto från ANS styrelseinternat sensommaren 2023, Solna, Stockholm
Gruppfoto från ANS styrelseinternat, sensommaren 2022, Sibbarp, Malmö
BLI MEDLEM
FÖRENINGENS STADGAR
ANS föreningsstadgar kan laddas ner här. Senaste versionen är fastställd 2018-02-08
i samband med föreningens årsmöte IRL 5
i Västerås.
FÖRENINGENS
ÅRSMÖTESPROTOKOLL